0
Twój koszyk
banner spritz
banner mocktaile ISH
banner_spritz_8_2024
banner mocktaile ISH
previous arrow
next arrow

Mocktail Aperol Spritz – wenecki specjał w wersji zero

IMG 3191 scaled

Cześć, jak się dzisiaj masz?

Wiele się ostatnio działo! Walentynki, tłusty czwartek, dzień pizzy, a więc co chwilę inna okazja do świętowania. Wczoraj zakończył się też karnawał w Wenecji, niewątpliwie jedno z bardziej widowiskowych wydarzeń kulturalnych we Włoszech.

Wenecję odwiedziłam wielokrotnie w różnych porach roku, także w okresie karnawału i niezmiennie uważam, że jest to jedno z piękniejszych miejsc na mapie Włoch. Zwłaszcza zakamarki miasta do których nie docierają tłumy turystów.

Myśląc o tym pięknym miejscu, przywołuję w pamięci wiele miłych momentów. Jednym z nich było z pewnością zwiedzanie miasta z Jenny, koleżanką z pracy, z którą byłam w długiej delegacji na północy Włoch. Pewnego sobotniego poranka w czasie karnawału pojechałyśmy do Wenecji. Po zwiedzeniu najważniejszych miejsc, poszłyśmy do jednego z barów przy Ponte Rialto, by delektować się wybornym (i weneckim!) drinkiem – Aperol Spritz. Jest to bezsprzecznie mój ulubiony cocktail (a w zasadzie to mocktail, ponieważ obecnie piję go w wersji bezalkoholowej).

Jak to się stało, że mamy Aperol Spritz?

Czy wiesz, że historia tego cocktailu sięga czasów I wojny? Przynajmniej tak mówi jedna z legend 🙂 W tamtym okresie na terenie regionu Wenecja Euganejska stacjonowali żołnierze austriaccy. Zajmowali oni tereny nad rzeką Piave, między wzgórzami Valdobbiadene i Conegliano, czyli miejsca z których wywodzi się prosecco.

Włoskie wina okazały się zbyt mocne dla Austriaków, dlatego rozcieńczali je wodą, lub wodą sodową.

Motyw mieszania wina z wodą był znany w średniowieczu, a nawet w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Jednak to wynalezienie syfonu sprawiło, że wodę zaczęto zastępować wodą sodową, wprowadzając tym samym bąbelki do wina.

Chcąc zabarwić nieco mieszankę wina i wody, dodawano Bitter. Z biegiem czasu zaczęto produkować likiery z gorzkich skórek cytrynowych i pomarańczowych które w rezultacie stały się jednym z elementarnych składników drinka.

Taka bąbelkową opcja z gorzką pomarańczą przypadła do gustu damom na austriackich dworach i w niezwykle krótkim czasie zyskała na popularności.

1,2,3 Aperol Spritz!

Tradycyjny przepis na Aperol to 1 część wody gazowanej, 2 części Aperola, oraz 3 części prosecco. Znam jednak takich Włochów, dla których jedyną akceptowalną opcją jest 50% Aperol + 50% Prosecco 🙂

Jak widać wersji Aperol Spritz może być wiele. Poniżej jedna z opcji bezalkoholowych (tak, tak, jedna, bo będzie ich więcej!):

Do przygotowania mocktailu Aperol Spritz wykorzystałam:

  1. Do kieliszka wsypać lód
  2. Wlać Spritz Schweppes do połowy objętości
  3. Dodać tyle samo wina musującego
  4. Wrzucić plaster pomagańczy (lub więcej)

wystarczy zamieszać i gotowe!

Możesz także wykorzystać gotowy mocktail imitujący Aperol Spritz.

cin cin!

Mocktail Aperol Spritz

Producenci

Booze ChariTea Doppio Passo Fentimans ISH Koko kombucha Laori Lemonaid Rocca dei Forti Roy Kombucha