Cześć! Jak się dzisiaj masz?
Ja już nie mogę doczekać się lata, albo chociaż odrobiny słońca za oknem. Strasznie przygnębiająca ta szarówka, już nie mówiąc o mrozie na zewnątrz. Dziś spacer z powodu niskiej temperatury trwał całe 15 minut, a to chyba przesadza, nie sądzisz? 🙂
Czasem, gdy mam już dość, zamykam oczy i wyobrażam sobie włoskie wakacje sprzed dwóch lat, palące słońce i siebie na sycylijskiej wsi. Leżę w hamaku między cytrynowymi drzewkami i obserwuję szczyt Etny. Jedyne o czym marzę, to orzeźwiający koktajl, który ugasi pragnienie i pozwoli na chwilę relaksu w imię włoskiej filozofii Dolce far niente 🙂
Jak myślisz? o jakim drinku mowa? Nie, nie, tym razem to nie Aperol Spritz. O tym weneckim specjale i jego różnych odsłonach napiszę innym razem.
Dziś wrócę do wspomnianych cytryn.
Uwielbiam ich kwaśny smak w połączeniu z odrobiną słodyczy, lodem i ginem 🙂
Co powiesz na cytrynowy mocktail z ginem? Tak, ten po którym poczujesz się jak na tropikalnych wakacjach. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo orzeźwiający!
Dziś podam Ci przepis na ten pyszny mocktail zwany John Collins:
P.S. Idealne miejsce do degustacji? Koniecznie obok włączonego grzejnika! 🙂
Mocktail John Collins – zrób to sam!
Składniki potrzebne do przygotowania dwóch drinków:
- Gin bezalkoholowy – 100 ml
- Sok z cytryn – 60 ml
- Syrop cukrowy/erytrytolowy* – 3 łyżki
- Woda gazowana – do dopełnienia
- Kostki lodu
- W shakerze (dziś u mnie pojemnik na odżywkę białkową 🙂 ) wymieszaj ze sobą gin, sok z cytryn i syrop cukrowy.
- Gotową miksturę przelej do szklanki, dopełnij wodą gazowaną i ozdób kawałkiem cytryny.
Syrop cukrowy – przepis
* Jeśli nie masz w domu syropu cukrowego, lub chcesz cukier zastąpić czymś mniej kalorycznym, podaję przepis na domowy syrop z erytrytolu:
Potrzebujesz:
- miarkę wody
- tyle samo słodzika
- 2 łyżki soku z cytryny
- Doprowadź wodę z cukrem/erytrytolem do wrzenia.
- Zdejmij z kuchenki, dodaj sok z cytryny i zamieszaj.
- Wystudź i przelej do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Syrop możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około dwa tygodnie.
gotowe!
Smacznego! 🙂