0
Twój koszyk
banner spritz
banner mocktaile ISH
banner_spritz_8_2024
banner mocktaile ISH
previous arrow
next arrow

Aperitivo, czyli wieczór we włoskim stylu

Martini Vibrante i Tonik - mocktail pomarańczowy

Cześć, jak się dziś masz? Sobotnie popołudnie trwa. Pierwsze mecze Euro 2024 za nami. Oglądasz?

Za kilka godzin gra włoska drużyna, więc jest to doskonała okazja do spędzenia wieczoru właśnie we włoskim stylu.

Ja uwielbiam Włochy i często staram się celebrować wieczory spędzając czas z ulubionymi osobami, popijając smaczne mocktaile. Czasem przygotowuję też drobne przekąski. Można powiedzieć, że miłość do aperitivo to pozostałości z czasów, gdy mieszkałam we Florencji.

Jeśli miałabym wskazać moje ulubione smaki, to był by to Aperol Spritz w wersji bez alkoholu. Jeśli natomiast chodzi o przekąski, to zdecydowanie wybieram Crostini con paté di fegatini di pollo (grzanki z kremem z kurzych wątróbek) oraz tradycyjną Bruschettę z pomidorami.

Czym jest Aperitivo?

We Włoszech zwyczaj spożywania lekkich przekąsek i napojów alkoholowych lub bezalkoholowych przed głównym posiłkiem (najczęściej kolacją) nazywane jest Aperitivo (Aperifit). Ma on na celu pobudzenie apetytu, ale przede wszystkim spędzenie miło czasu w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Najbardziej popularne napoje aperitivo to wina musujące, koktajle takie jak Aperol Spritz, Negroni czy Campari oraz rozmaite wermuty, także w wersji bezalkoholowej.

Skąd wywodzi się Aperitif?

Nazwa Aperitivo pochodzi od łacińskiego słowa Aperire – otwierać (otwierać, zaczynać kolację). Aperitivo wywodzi się z Włoch i już w czasach starożytnego Rzymu stosowano napoje i napary ziołowe, które miały za zadanie pobudzić apetyt przed posiłkiem i pomagać w problemach trawiennych.

W średniowieczu bardzo dużą rolę w tworzeniu leków i eliksirów odgrywali mnisi i zakonnicy, którzy to jako jedni z nielicznych potrafili czytać oraz pisać. Przepisywali i tworzyli przepisy na potrawy, napoje, ale przede wszystkim lekarstwa. Ponadto w swych ogrodach uprawiali zioła i rośliny lecznicze z których tworzyli napary ziołowe i likiery.

Z czasem do nalewek z aromatycznych ziół zaczęto dodawać miód oraz cukier z przywiezionej do Europy trzciny cukrowej. Miało to wpływ zarówno na ich smak, jak i konsystencję.

Współczesna forma aperitivo kształtowała się przez dziesieciolecia, szczególnie w miastach takich jak Turyn, Mediolan i Wenecja, które były i nadal są znane z produkcji wermutów i likierów.

Aperitivo stało się ważnym elementem włoskiej kultury kulinarnej i towarzyskiej. Lokale oferujące aperitivo często serwują bogaty wybór drinków i mocktaili, przekąsek np. sery, wędliny, oliwki, bruschetty, mini kanapki, a czasami także makaron.

Relaks we włoskim stylu

Aperitivo jest uważane i ja także tak sądzę 🙂 za bardzo przyjemną formę spędzania czasu, zarówno dla mieszkańców, jak i turystów. Pozwala na relaks po męczącym dniu pracy, rozmowy z przyjaciółmi i delektowanie się smacznymi przekąskami i napojami w luźnej atmosferze. Włoska kultura aperitivo podkreśla znaczenie spędzania czasu z bliskimi i cieszenia się każda chwilą. Myślę także, że jest to bardzo ciekawy element kultury włoskiej i przemycanie jej do naszej codzienności to fajne rozwiązanie.

Formy Aperitivo

Opcje aperitivo są bardzo różnorodne i mogą zależeć od regionu oraz lokalu, w którym się znajdujemy. Ja dziś proponuję Ci formę bezalkoholową i kilka ciekawych mocktail do zrobienia w domu:

Pomarańczowy koktajl bezalkoholowy z Martini Vibrante
Martini Vibrante z tonikiem mocktail
Mocktail na bazie Martini Vibrante, toniku i lodu

Martini Vibrante to świetna propozycja od włoskiej marki Martini. Jest to ziołowy wermut pomarańczowy.

W połączeniu z tonikiem lub prosecco bezalkoholowym smakuje wybornie!

potrzebujesz jedynie:

Do szklanki/kieliszka wsyp lód, dodaj martini i tonik. Udekoruj plastrem pomarańczy.

Martini Floreale z kiszoną cytryną 
Martini Floreale z cytryna mocktail
Martini Floreale, prosecco bezalkoholowe i kiszone cytryny

Tak tak, dobrze widzisz. Jakiś czas temu testowaliśmy nowe smaki i połączyliśmy właśnie Martini Floreale, prosecco zero oraz sok z kiszonych cytryn.

Czego potrzebujesz:

Do kieliszka włóż cytrynę, 4-5 łyżek soku z cytryn kiszonych, dodaj bezalkoholowy wermut Martini Floreale, uzupełnij winem bezalkoholowym.

Aperol Spritz bezalkoholowy
Aperitif Booze bezalkoholowy
Mocktail gotowy – Aperitif bezalkoholowy Booze

Przepisów na ten mocktail można znaleźć kilka, jeden z nich już od jakiegoś czasu jest na blogu, znajdziesz go tutaj.

Bardzo polecam także gotową opcję – BOOZE APERITIF SPARKLING WINE to ziołowy drink bezalkoholowy o smaku gorzkiej pomarańczy, rabarbaru oraz białego wina musującego.

Ten gotowy mocktail w smaku przypomina popularny drink Aperol Spritz. Doskonale smakuje schłodzony lub podany z lodem.

Whisky z colą, gin z tonikiem – gotowe mocktaile w butelkach
gotowe mocktaile
Gotowe Mocktaile Booze

Opcji na rynku jest wiele, zachęcam do spróbowania tych gotowych mocktaili polskiego producenta Booze. Schłodzone smakują bardzo podobnie do oryginalnych drinków z alkoholem. Znajdziesz je tutaj:

Booze Gin+Tonik

Booze Rum+Cola

Booze Whisky+Cola

Booze Aperitif

Zachęcam Cię do włączenia elementów tego włoskiego stylu do codziennego życia i zrobienia od czasu do czasu aperitivo pełnego smaku. Dobrej soboty i smacznych mocktaili!

cin, cin!

Producenci

Booze ChariTea Doppio Passo Fentimans ISH Koko kombucha Laori Lemonaid Rocca dei Forti Roy Kombucha